معرفی انواع خاموش کننده های آتش نشانی
این جمله را احتمالا چندین بار شنیدهاید : ” احتیاط شرط عقل است “. ( انواع کپسول های آتش نشانی )
جهت حفظ سلامت و ایمنی خود از اتفاقات مختلف از جمله آتشسوزی ، بایستی امکانات و تجهیزاتی را داشته باشید تا در زمان بروز این اتفاقات ، عکسالعملی بهموقع و مناسبی انجام دهید. تهیهی یک یا چند کپسول آتشنشانی هم برای جلوگیری از انتشار حریق کاملا مناسب است.
انواع کپسول های آتش نشانی
خاموشکنندههای آب و گاز
خاموشکنندههای آب و گاز تحت فشار میباشند.
در کپسول های آتش نشانی آب و گاز برای جلوگیری از زنگ زدگی، داخل کپسول را با ماده ضدزنگ میپوشانندجهت تأمین فشار مورد نیاز از گاز CO2 یا دی اکسیدکربن تحت فشار در خاموش کننده آب و گاز استفاده میشود.
- برای مطمئن شدن از عملکرد خاموشکنندههای آب و گاز هر ماه یک بار از کپسول بازدید به عمل آورید.
- از بدنه ، کفه ، میله ضربه ، سوزن ، واشر و راه خروج را بطور کاملاً بازبینی کنید.
- سیلندر های آب و گاز بایستی به طور کلی سالیانه یک بار تست هیدرواستاتیک شوند.
شرکت ایمن تیام سپاهان ارائه دهنده خدمات شارژ کپسول آتش نشانی ، تست هیدرواستاتیک ، مشاوره اجرا و نصب انواع سیستم های اعلام و اطفاء حریق با به کارگیری نیروهای متخصص
جهت دریافت خدمات ایمنی و آتش نشانی می توانید با شماره های ۰۲۱۴۰۳۳۷۴۰۰ و ۰۲۱۴۰۳۳۴۷۰۰ و ۰۲۱۳۶۸۴۵۰۶۰ تماس بگیرید.
خاموشکنندههای پودری
خاموشکنندههای پودر و هوا
در کپسول های آتش نشانی پودر و هوا حجم سیلندر، پودر و دیگر آن هوای خشک یا گاز نیتروژن است . به دلیل اینکه پودر در داخل خاموش کننده های پودر و هوا به صورت دائم تحت فشار میباشد احتمال سفت شدن و کلوخه شدن در آن زیاد است و نیاز است زمان هایی کپسول آتش نشانی پودر و هوا را سر و ته کرده و دوباره در جای خود قرار بدهید.
اغلب بر روی این کپسول ، فشارسنج وجود دارد که فشار درون کپسول را نشان میدهد. هر ماه یکبار بازدید ظاهری بعمل آید و در این بازدید فشار داخل کپسول را از روی فشارسنج مشاهده کرده و سپس بدنه و پلمپ را بازدید فرمایید.
خاموشکنندههای پودر و گاز
کارتریج داخل
علت فشار در این نوع کپسول ها ، گاز CO2 یا همان گاز دی اکسیدکربن میباشد که داخل یک سیلندر کوچک قرار دارد و این سیلندر زیر درپوش و داخل کپسول های آتش نشانی پودر و گاز قرار گرفته است، در زمان استفاده با فشار دادن اهرم راه خروج گاز از داخل کارتریج باز و پودر داخل کپسول را تحت فشار قرار می دهد و به بیرون پرتاب می راند .
کارتریج بیرون
در کپسول های پود و گاز از نوع کارتریج بیرون گاز دی اکسیدکربن یا CO2 بیرون از استوانه قرار میگیرد. مسیر خروجی گاز کارتریج به بدنه کپسول متصل میشود و عملکرد آن، هم ضربه ای ، فلکه ای و هم اهرمی است. کارتریجهای بیرون دارای سوپاپ عملکرد می باشند و گاز داخل کارتریج از آن در صورت نیاز تخلیه میشود. در خاموش کننده های پود و گاز بعد هر بار مصرف نمیتوان برای استفاده بعدی به آن اطمینان کرد.
به همین دلیل باید گاز داخل کپسول را تخلیه و سپس درپوش را باز کنید و کارتریج را تعویض فرمایید. برای تخلیه گاز از داخل کپسول نیاز است خاموشکننده پودر و گاز را وارونه کرده و اهرم را فشار دهید تا تمام گاز خارج شود.
خاموش کننده های کف (فوم)
کپسول آتش نشانی کف ( فوم ) جهت خاموش کردن آتش مایعی است که روی موادهای در حال سوختن را می پوشاند و جلوگیری از انتشار گاز قابل اشتعال از روی مواد می شود و از رسیدن اکسیژن به آتش جلوگیری می کند.
فوم های مورد مصرف در اطفاء حریق که انواع پروتئینی آن از تخمیر آلایش های دامی غیر خوراکی نظیر : خون ، شاخ ، پشم و … و انواع شیمیایی آن از ترکیب برخی مواد شیمیایی خاص تهیه می شود ، در هنگام پاشیده شدن توسط سر لوله کفساز با هوا وآب مخلوط شده و حباب ایجاد می نماید .
فراوانی گسترش کف در زمان استفاده ، می تواند روی حریق را بپوشاند و جلوگیری کند از رسیدن اکسیژن و صعود گازهای ناشی از حریق میگردد . موضوع مهم ،در مورد استفاده از کف و پخش شدن روی سطح ماده مشتعل مخصوصاَ مایعات قابل اشتعال بدلیل سبکی آنها می شود . کپسول آتش نشانی فوم دارای مایعی است که جهت خاموش کردن آتش مایعات قابل اشتعال کاربرد دارد و دلیل اصلی استفاده از فوم جهت اطفاء مایعات قابل اشتعال این است که ، مایعات قابل اشتعال جرم حجمی یا چگالی کمتر از آب دارند.
خاموشکننده گازی CO2
از گذشته دور تا حالا از گاز CO2 یا دی اکسیدکربن را بعنوان یک گاز ضد آتش که در دستگاههای ثابت و اتوماتیک مورد استفاده قرار میگرفته. گاز دی اکسید کربن دارای خواص غیرقابل اشتعال ، بدون بو ، خنثی ، غیر سمی و باعث فساد نشده ، هادی جریان الکتریسیته نبوده ، وزن آن 1/5 برابر هوا میباشد و به همین دلیل در مواقع اطفاء به شکلی سطح حریق را می پوشاند و جایگزین اکسیژن میشود و در نتیجه عمل اطفاء حریق به نحو احسن انجام میشود .
در کپسول های آتش نشانی CO2 فضای خالی برای انبساط گاز وجود دارد . چون بدنه کپسول باید فشار زیادی را متحمل شود به همین جهت آن را یک تکه و بدون درز و جوش تولید می کنند .
اگر جنس آن فولادی باشد وزن آن زیاد میشود. در صورتی که جنس آن از آلومینیوم باشد وزن آن نسبتاً کمتر خواهد شد . انواع دستی کپسول آتش نشانی CO2 با ظرفیتهای 2 و 4 و 6 کیلوگرم ساخته میشود. ظرفیتهای بیشتر به طور چرخ دار یا دستگاههای ثابت اتوماتیک طراحی و جهت استفاده قرار میگیرد.
به دلیل این که گاز CO2 در محل مصرف هیچ اثری از خود به جای نمیگذارد بیشتر در محلهای سر بسته و جهت اطفاء حرقهای وسایل الکتریکی و دستگاههای کامپیوتری و بهطور کلی وسایل برقی مورد استفاده قرار میگیرد. سیلندر خاموشکننده گاز CO2 نبایستی در زیر تابش مستقیم نور خورشید یا در مجاورت دستگاههای حرارتی قرار گیرد .
جهت کار با این نوع خاموشکننده، ابتدا دستگیره را گرفته و پین را بیرون بکشید، سپس اهرم را فشار دهید و گاز را بر روی حریق بریزید . هر شش ماه یکبار از سالم بودن دستگاه شامل زنگ زدگی ، ضربه خوردگی ، صدمه دیدگی لوله و نازل و سالم بودن شیر ، اطمینان حاصل کنیم .
کپسول های بایوفوم
کپسول بایوفوم بطور کنسانتره فرموله شده و به وسیله آب ترکیب می شود پس قابلیت عملیاتی بیشتری دارا می باشد . بایوفوم با انجام محصور کردن هیدروکربن ها ، حریق را به طوری مهار می کند که در هنگام اطفاء حریق و پس از اطفاء حریق هر منطقه خاموش شده امکان حریق دوباره را نخواهد داشت.
بایوفوم به طور کل دوستدار محیط زیست ، غیر مضر برای انسان و حافظ زیستگاه گیاهان ، جانوران و میکروارگانیسم های زنده در طبیعت می باشد .خاموش کننده بایوفوم اطفاء حریقی فوق العاده با تکنولوژی فوق پیشرفته برای اطفاء حریق پرحجم و با توانایی مهار حریق در مکان های سه بعدی می باشد.